سیستم مدیریت ساختمان

دیگر زمانه اینکه در هر برج بیش از 10 نفر به امور روزانه بپردازند به سرآمده است. امروزه برج‌های مسکونی و اداری با سیستم مدیریت ساختمان کار نظارت و انجام امور را ساده‌تر کرده‌اند و یک سیستم ایمن و مجهز را برای ساکنین به ارمغان آورده‌اند در این مقاله در مورد این سیستم و چگونگی کار آن صحبت می‌کنیم.

BMS یا سیستم مدیریت هوشمند ساختمان چیست؟

سیستم مدیریت ساختمان (Building Management System) یک سیستم کنترلی محسوب می‌شود که توانایی نظارت و مدیریت روی امکانات مکانیکی، برقی و الکترومکانیکی را در یک ساختمان دارد. این امکانات می‌تواند شامل تجهیزات و دستگاه‌های برقی، گرمایش، سرمایش، تهویه مطبوع، سیستم ورود و خروج، دستگاه‌های پمپاژ آب، آسانسور ، روشنایی هوشمند و سیستم هشداردهنده آتش باشد.

سيستم هوشمند BMS چگونه کار می کند؟

برای اینکه سیستم مدیریت هوشمند را در خانه داشته باشید به یک سامانه مدیریت یکپارچه ساختمان نیاز دارید که iBMS نامیده می‌شود که مخفف (Integrated Building Management System) به معنای سیستم مدیریت یکپارچه ساختمان است. یک خانه هوشمند معمولاً تمام دستگاه‌های هوشمند را به یک هاب مرکزی متصل می‌کند که همان‌طور که در بالا گفتیم می‌تواند شامل سیستم‌های روشنایی، امنیتی، گرمایش، سرمایش و … باشد.

تجهیزات سیستم مدیریت هوشمند ساختماننحوه‌ی کار بدین صورت است که این دستگاه‌ها که باعث عملکرد صحیح سیستم مدیریت یکپارچه ساختمان (iBMS) می‌شوند، باید با یکدیگر تعامل داشته باشند تا به نتیجه مطلوب برسند.

 سیستم iBMS شامل چند بخش است:

  • نقطه‌های جمع کننده اطلاعات (Information collection points)

این نقاط حسگرهایی هستند که داده‌هایی را که سیستم اصلی برای برنامه‌ریزی و ارائه خدمات به آن نیاز دارد جمع می‌کنند. این نقاط میزان رطوبت، دما، نور، اشغال شدن یک اتاق را اندازه‌گیری می‌کنند و قادر به تشخیص آتش‌سوزی هستند. این داده‌ها توسط این قسمت جمع خواهند شد.

  • کنترلرها (Controllers)

 اطلاعات از نقاط جمع‌آوری کننده اطلاعات به کنترلرها منتقل می‌شوند و کنترلرها بر اساس نوع اطلاعات دریافتی، به کلیه سیستم‌های متصل که درگیر عملیات هستند دستوراتی را ارسال می‌کنند. این سیستم‌های متصل همان دستگاه‌های تهویه مطبوع، لامپ، دستگاه تصفیه هوا، آلارم و غیره هستند.

  • ماژول‌های خروجی(Output Modules)

وقتی داده ها توسط «کنترلرها» پردازش شد و دستورات ارسال شد؛ «ماژول‌های خروجی» وظیفه اجرای آنها را بر عهده دارند.

  • پروتکل ارتباطی(Communication protocol)

این تبادل اطلاعات بین اجزای مختلف با استفاده از یک پروتکل که با یک زبان خاص نوشته شده است و امنیت داده‌ها در آن رعایت شده باشد انجام می‌شود. با استفاده از این پروتکل ارتباطی دستورات و عملیات‌ها در سیستم مدیریت ساختمان انجام می‌شود.

  • رابط (Interface)

تمام داده‌ها و اطلاعات جمع آوری شده به رابط فرستاده می‌شوند. رابط یا اینترفیس جایی است که اپراتورها و مدیران سیستم به آن دسترسی پیدا می‌کنند و می‌توانند بر روی BMS تغییرات و تنظیمات دستی را انجام دهند، علاوه بر آن در داده‌های مدیریت یکپارچه ساختمان کنکاش کنند.

نقش سيستم هوشمند BMS در مدیریت ساختمان

هدف اصلی BMS ضمانت ایمنی عملکرد تمامی تاسیسات هوشمند و نظارت و بهینه‌سازی استفاده از تمام سیستم‌های ساختمان مانند آب، برق، هشدار آتش‌سوزی، امنیت و …است. سیستم مدیریت ساختمان، عملکرد‌ها را تحت نظر دارد و آنها را بهینه کرده و کارایی زیرسیستم های تحت نظارتش راتا حد امکان کارآمدتر می‌کند.

 

چرا به سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) نیاز دارید؟

وقتی صحبت از یک برج 18 طبقه یا ساختمانی با وسعت زیاد می‌آید داشتن یک سیستم مدیریت هوشمند ساختمان بسیار ضروری است، در نظر داشته باشید شما نمی‌توانید چرخه‌ی مراقبت، نظارت و بهینه‌سازی عملکرد یک ساختمان را به نیروی انسانی بسپارید زیرا هزینه و ریسک بالایی دارد و احتمال خطا هم بالا می‌رود. در این مواقع است که نیاز به یک سیستم مدیریت هوشمند دارید تا بر کل سیستم‌های برقی و مکانیکی هوشمند که در خانه‌ وجود دارد نظارت داشته باشد و زمانی که صاحبان خانه در آنجا نباشند امنیت و سلامت خانه و خانواده را تضمین کند. امروزه استفاده از این سیستم‌ها در برج‌های مسکونی و اداری جزو ملزومات است.

انواع سیستم های BMS

وقتی در مورد انواع سیستم‌های BMS در این مقاله صحبت می‌کنیم در اصل منظورمان پروتکل‌های ارتباطی است که سیستم کامپیوتری را کنترل و اداره می‌کنند. با توجه به این موضوع، پروتکل‌های متن باز متعددی وجود دارد، اما ما قصد داریم سه پروتکل محبوب BMS – BACnet، Modbus و MQTT را توضیح دهیم.

BACnet 

این پروتکل مخفف (Building Automation and Control Network) است. BACnet توسط کمیته‌ای که از انجمن مهندسین گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع آمریکا (ASHRAE) تشکیل شده بود، توسعه یافت. هدف اصلی این کمیته ایجاد پروتکلی بود که به سیستم‌های ساختمانی از کمپانی‌های مختلف تولیدی لوازم خانگی اجازه می‌داد تا با یکدیگر همکاری کنند، یعنی کار ارتباط با هم را با روشی هماهنگ جلو ببرند.(ممکن است داکت اسپلیت شما از یک شرکت ژاپنی ولی سیستم امنیتی از یک کمپانی آلمانی باشد در اینجا با توجه به تفاوت برندها نیاز به پی‌ریزی پروتکلی بود تا این وسایل بتوانند به درستی با هم کار کنند.)

Modbus

Modbus.org پدیدآورنده این پروتکل در مورد آن چنین می‌گوید:«پروتکل Modbus یک ساختار پیام رسانی است که توسط Modicon در سال 1979 توسعه یافت. این پروتکل برای برقراری ارتباط کلاینت-سرور بین دستگاه‌های هوشمند استفاده می‌شود. این یک استاندارد بالفعل کاملاً متن باز و پرکاربردترین پروتکل شبکه در محیط تولید صنعتی است.

MQTT 

MQTT مخفف (MQ Telemetry Transport) است و طبق توضیح سایتشان یک پروتکل پیام رسانی استاندارد OASIS برای اینترنت اشیا (IoT) است. این پروتکل به صورت یک انتقال‌دهنده پیام انتشار/اشتراک بسیار سبک طراحی شده که برای اتصال دستگاه‌های کنترل از راه دور با کد فوت‌پرینت که برای پهنای باند کم و مینیمال شبکه ایده آل است.

در نهایت باید گفت که پروتکل های ارتباطی متن باز از هر گونه سخت افزار یا نرم افزاری مستقل هستند. قوانین ارتباطی بین آنها در دسترس عموم است و برای طیف گسترده‌ای از اپلیکیشن‌های BMS مناسب هستند. پروتکل‌های متن باز کار ادغام آسان دستگاه‌ها را از کمپانی‌های چند سازنده را آسان می‌کند و آن را در اختیار سیستم‌های مدیریت ساختمان قرار می‌دهند. بیشتر پروتکل‌های باز از استانداردی پیروی می‌کنند که برخی سازمان‌ها یا گروه‌های صنعتی مانند ASHRAE تعیین می‌کنند. هنگامی که کمپانی‌های تولیدکننده دستگاه‌های هوشمند استانداردهای پروتکل متن باز را رعایت می کنند، امکان عملکرد متقابل اجزای سیستم مانند سنسورها، کنترلرها و فعال‌کننده‌ها را فراهم می‌کند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *