شیشه هوشمند چیست؟ مزایا، معایب و کاربردهای Smart Glass

خانه هوشمند چیست

شیشه هوشمند یا اسمارت گلس (Smart Glass) با قابلیت‌های منحصر به فرد خود، امکان کنترل نور، حفظ حریم خصوصی، صرفه‌جویی در مصرف انرژی و بسیاری مزایای دیگر را فراهم می‌کند.

شیشه های هوشمند از جدیدترین دستاوردهای تکنولوژی در دنیای طراحی داخلی است که دیگر پرده های دست و پا گیر قدیمی را به فراموش می‌سپارد!

ما در این مقاله، به بررسی بیشتر شیشه‌های هوشمند و مزایا و معایبشان خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

شیشه‌ هوشمند یا اسمارت گلس چیست؟

شیشه هوشمند یا اسمارت گلس (Smart Glass)، شیشه‌ای است که با قطع و وصل جریان برق از حالت شفاف به مات تغییر می‌کند. این قابلیت، آن را به یکی از هوشمندترین مصالح ساختمانی موجود تبدیل کرده است. این نوع شیشه با قرار دادن فیلم PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal) بین دو قطعه شیشه ساخته می‌شود.

شیشه هوشمند چیست
اتاق جلسه در ۲ حالت خاموش و روشن شیشه های هوشمند

اسمارت گلس نام دیگر شیشه هوشمند

شیشه هوشمند به نام‌های دیگری مانند اسمارت گلس، شيشه هوشمند مات شونده، شیشه سوئیچ، شیشه کنترل نور، شیشه حریم خصوصی، شیشه PDLC و شیشه قابل تعویض نیز شناخته می‌شود.

انواع شیشه هوشمند

انواع شیشه های هوشمند ۲ نوع فعال و غیرفعال هستند.

این تقسیم‌بندی بر اساس نیاز یا عدم نیاز به بار الکتریکی برای تغییر حالت شیشه صورت می‌گیرد. اگر برای تغییر، نیاز به برق باشد، شیشه هوشمند از نوع فعال است و در غیر این صورت، غیرفعال محسوب می‌شود.

در ادامه به معرفی فناوری های مختلف شیشه های فعال و غیرفعال و کاربردهای رایج آنها می‌پردازیم:

اسمارت گلس فعال

  • شیشه کریستال مایع پراکنده پلیمری (PDLC): این نوع شیشه که به طور معمول در پارتیشن‌های حریم خصوصی در صنایع مختلف دیده می‌شود، با اعمال ولتاژ، از حالت شفاف به مات تغییر می‌کند.
  • شیشه دستگاه ذرات معلق (SPD): در این نوع شیشه که در خودروها و ساختمان‌ها برای سایه‌زدن و رنگ‌آمیزی استفاده می‌شود، با اعمال ولتاژ، ذرات معلق در آن به حالت تراز در می‌آیند و رنگ شیشه تغییر میکند.
  • شیشه الکتروکرومیک (EC): این نوع شیشه که در پنجره‌های روکش‌دار به کار می‌رود، با اعمال ولتاژ، به آرامی رنگ خود را تغییر می‌دهد و برای سایه‌زنی و تنظیم نور ورودی مناسب است.
اسمارت گلس Smart Glass
شیشه هوشمند مات شونده، نور طبیعی را از خود عبور می‌دهد.

اسمارت گلس غیرفعال

  • شیشه ترموکرومیک: در پنجره‌های روکش‌دار به کار می‌رود، در پاسخ به دما تغییر رنگ می‌دهد و برای تنظیم دمای داخل ساختمان مناسب است.
  • شیشه فتوکرومیک: این نوع شیشه هوشمند در عینک‌های آفتابی و برخی پنجره‌ها به کار می‌رود. این نوع شیشه ها به طور خودکار در نور خورشید تیره می‌شوند و از ورود نور شدید جلوگیری می‌کنند.
شیشه فتوکرومیک هوشمند
شیشه فتوکرومیک با توجه به میزان تابش نور خورشید تیره می‌شود.

لایه‌های شيشه مات كن هوشمند

شیشه هوشمند از چند لایه به شرح زیر تشکیل شده است:

  • لایه‌های شفاف با پوشش رسانای ITO. این لایه‌ها به عنوان الکترود عمل می‌کنند و جریان الکتریسیته را از خود عبور می‌دهند.
  • لایه میانی که حاوی کریستال‌های مایع ریز (PDLC) یا ذرات معلق (SPD) است. این لایه با اعمال جریان الکتریسیته، جهت‌دار شده و نور را عبور می‌دهد.

شيشه هاي هوشمند چگونه کار می‌کنند؟

هنگام اعمال جریان برق، کریستال‌های مایع در لایه میانی جهت‌دار شده و نور را عبور می‌دهند، در نتیجه شیشه شفاف می‌شود.

در نبود جریان الکتریسیته کریستال‌های مایع به صورت نامنظم قرار می‌گیرند و نور را پراکنده می‌کنند، در نتیجه شیشه مات و غیرشفاف به نظر می‌رسد.

انواع شیشه هوشمند
مقایسه تکنولوژی و نحوه عملکرد انواع شیشه های هوشمند

آیا می‌توان میزان شفافیت شیشه اسمارت گلس را کنترل کرد؟

بله. با تنظیم ولتاژ می‌توان میزان شفافیت شیشه هوشمند را به دلخواه تنظیم کرد. این کار به شما امکان می‌دهد تا نور ورودی به فضای خود را کنترل کنید.

آیا می‌توان شیشه‌های معمولی را هم هوشمند کرد؟

بله. به کمک فیلم ها و برچسب های هوشمند میتوان شیشه‌های معمولی را هوشمند کرد.

برچسب هوشمند مات شونده چیست؟

برچسب هوشمند که به آن فیلم هوشمند نیز گفته می‌شود، یک لایه نازک و کاربردی است که بر روی شیشه‌های معمولی اجرا می‌شود تا آنها نیز عملکردی مانند شیشه‌های هوشمند داشته باشند. به این شیشه‌ها، شیشه هوشمند برچسبی گفته می‌شود.

کاربرد های شیشه هوشمند

شیشه هوشمند به طور رو به رشدی در طیف وسیعی از کاربردها محبوبیت پیدا کرده است.

  • دفاتر اداری و شرکت‌ها: استفاده از شیشه هوشمند در پارتیشن‌ها و دیوارهای داخلی ادارات، فضا را بسیار مینیمال و در عین حال منعطف می‌کند. مثلا در حین انجام کارهای تیمی می‌توانید محیط کارتان را از حالت خصوصی به عمومی تغییر دهید.
اسمارت گلس در پارتیشن های اداری
استفاده از شیشه های هوشمند در پارتیشن بندی فضاهای اداری
  • هتل‌ها: شیشه‌های هوشمند در اتاق‌های هتل برای ایجاد حریم خصوصی در فضای خواب یا حمام کاربرد زیادی دارند.
  • بیمارستان‌ها: شیشه‌های هوشمند نیاز به پرده و پارچه را از بین می‌برند. به این ترتیب مساله پخش صدا و همچنین انتشار آلودگی توسط پرده‌ها از بین می‌روذ.
  • منازل مسکونی: پنجره‌ها، درها و پارتیشن‌های ساخته شده از شیشه‌های هوشمند در خانه‌ها، منجربه به کاهش مصرف انرژی، حفظ حریم خصوصی، تهویه مطبوع و سایه اندازی به داخل ساختمان می‌شود.
  • ویترین مغازه ها: با شیشه‌های هوشمند شما می‌توانید هر محصولی که بخواهید را در ویترین خود تبلیغ کنید.
شیشه هوشمند در مغازه ها
اطلاع رسانی تخفیف ها در ویترین هوشمند مغازه ها

قابلیت‌های شگفت‌انگیز اسمارت گلس

شیشه‌های هوشمند در مقایسه با شیشه های معمولی قابلیت های فراوانی دارند از جمله:

  • شیشه‌های هوشمند را می‌توان در انواع مختلف سازه‌ها مانند پنجره‌ها، دیوارها، درب‌ها و پارتیشن‌ها به کار برد.
  • هر نوع شیشه‌ای را می‌توان به شیشه هوشمند تبدیل کرد، حتی شیشه‌های معمولی، شیشه کم آهن، عایق، دو و سه جداره و حتی خمیده!
  • کنترل شیشه‌های هوشمند بسیار آسان است. می‌توان آنها را با استفاده از کلید، دکمه، ریموت، گوشی هوشمند و حتی فرمان صوتی کنترل نمود.
شیشه هوشمند در بیمارستان
شيشه مات كن هوشمند در بیمارستان ها

مزایای شیشه هوشمند و فیلم هوشمند

شیشه هوشمند و فیلم هوشمند مزایای متعددی دارند که آنها را برای بسیاری تبدیل به یک گزینه ایده‌ال می‌کند. برخی از این مزایا عبارتند از:

۱. محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش

شیشه‌های هوشمند علاوه بر عبور نور خورشید به اندازه شیشه‌های معمولی، مزیت بزرگی دارند. فناوری استفاده شده در این شیشه‌ها می‌تواند بیش از ۹۵ درصد از اشعه ماوراء بنفش (UV) را مسدود کند.

این میزان بسیار بیشتر از شیشه‌های معمولی است که تنها ۵۵ درصد از اشعه UV را فیلتر می‌کنند.

۲. تعمیر راحت و نگهداری کم هزینه

نگهداری از شیشه‌های هوشمند نیز بسیار آسان است و مانند هر پنجره‌ی دیگری به جز تمیز کردن منظم، به هیچ مراقبت خاصی نیاز ندارد.

۳. کاهش اتلاف گرما

شیشه هوشمند با محافظت از خانه شما در فصل تابستان و زمستان، راه حلی کارآمد ارائه می دهد. شما در حالی که از مزایای عایق بندی بهتر در برابر اتلاف یا جذب گرما لذت می برید، دید شفافی از طریق پنجره ها خواهید داشت.

۴. کاهش مصرف انرژی

مزیت دیگر این نوع شیشه‌ها، خنک‌تر نگه داشتن فضای داخل است. شیشه هوشمند می تواند تا ۳۰ درصد هزینه های انرژی را در فصل تابستان کاهش دهد.

۵. تأمین نور طبیعی کافی

در حالت مات شیشه هوشمند حدود دو سوم نور طبیعی روز را از خود عبور می دهد و در عین حال حریم خصوصی را حفظ می کند، به همین دلیل نیاز به نور مصنوعی را به حداقل می رساند.

۶. افزایش امنیت

شیشه‌های هوشمند از نوع لمینت و تمپر شده هستند، یعنی در برابر ضربه بسیار مقاومند. حتی اگر شیشه بشکند، لایه فیلم استفاده شده در اسمارت گلس تکه‌های شیشه را در کنار هم نگه می‌دارد و از ساکنان و وسایل در برابر آسیب‌های احتمالی ناشی از شکستن شیشه محافظت می‌کند.

۷. استفاده به عنوان وایت برد یا پرده نمایش

اسمارت گلس‌ها علاوه بر کاربردهای معمول، می‌توانند به عنوان صفحه‌نمایشی عالی برای پروژکتور یا وایت‌برد نیز عمل کنند. به دلیل قابلیت تغییر شفافیت، این نوع شیشه‌ها ارائه‌ها را آسان‌تر و فضای جلسات را جذاب‌تر می‌کنند. به همین دلیل، شیشه‌های هوشمند به انتخابی محبوب در محیط‌های کاری تبدیل شده‌اند.

۸. کنترل حریم خصوصی

شیشه هوشمند محصولی شگفت‌انگیز است که با فشردن یک دکمه یا با استفاده از دستور صوتی از شفاف به مات تبدیل می‌شود و حریم خصوصی فوری را در هر زمان که نیاز دارید، فراهم می‌کند.

شیشه هوشمند روشن و خاموش
با اسمارت گلس می‌توان فضای خصوصی را در محیط‌های کوچک، بهتر ایجاد کرد.

معایب شیشه هوشمند

شیشه هوشمند نیز مانند هر فناوری دیگری دارای ایرادات و معایبی است. در ادامه این معایب را نیز بررسی خواهیم کرد.

۱. شیشه هوشمند گران‌تر از شیشه معمولی است

شیشه هوشمند گران‌تر از شیشه معمولی است. این نوع شیشه برای پروژه‌های خاص کاربرد دارد و شرکت‌های کمی هم سفارش‌های کوچک را می‌پذیرند.

در مقابل، برای شیشه‌های قابل تغییر (Smart Film) که روی شیشه‌های موجود نصب می‌شوند، هزینه‌ی کمتری لازم است و برای پروژه‌های کوچک‌تر مناسب‌تر هستند.

۲. نیاز به نصب حرفه‌ای

در مقایسه با سایر پوشش‌های پنجره، نصب شیشه هوشمند پیچیده‌تر است. این فرآیند به مهارت نصاب‌های حرفه‌ای شیشه و برقکار نیاز دارد تا از اتصال صحیح همه چیز اطمینان حاصل شود.

۳. فیلم هوشمند برای فضای باز مناسب نیست

شیشه هوشمند را می‌توان در پنجره‌های بیرونی و فضای باز استفاده کرد، اما فیلم هوشمند فقط برای فضای داخلی مناسب است. دلیل این امر این است که:

  • درشیشه هوشمند لایه PDLC استفاده شده است که قابلیت تغییر دارد. این لایه توسط خود شیشه محافظت می‌شود.
  • فیلم هوشمند روی شیشه موجود اعمال می‌شود و در برابر آسیب‌های محیطی مانند باد و باران، آسیب‌پذیرتر است.

۴. مصرف برق شیشه هوشمند

با وجود اینکه فیلم و شیشه هوشمند با مسدود کردن اشعه UV و مادون قرمز به افزایش راندمان انرژی کمک می‌کنند، اما خودشان برای کار کردن به برق نیز نیاز دارند. اما میزان مصرف برق شیشه هوشمند چقدر است؟ شیشه هوشمند از برق ۱۱۰ ولت AC استفاده می‌کند. این فناوری حدود ۳ تا ۵ وات در هر متر مربع برق مصرف می‌کند.

۵. شرکت های اندک ایرانی در ارائه خدمات شیشه هوشمند

برای بهره‌مندی از مزایای چشمگیر شیشه هوشمند، باید به دنبال شرکت های معتبری باشید که می‌توانند این فناوری را در ایران ارائه دهند. چون تعداد اندکی از شرکت‌ها هستند که خدمات قابل اطمینانی دارند.

شیشه هوشمند در حمام اتاق یک هتل
اجرای شیشه های هوشمند نیاز به تخصص بالایی دارد.

سخن پایانی

شیشه هوشمند، فراتر از یک فناوری نوین است. انتخاب شیشه هوشمند، گامی جسورانه به سوی آینده است، آینده‌ای که در آن خانه‌ها، ادارات و محیط‌های عمومی به مکانی هوشمند، منعطف و پاسخگو به نیازهای انسان تبدیل می‌شوند.

شیشه هوشمند با شرکت پلان

مشاوران ما در شرکت هوشمند سازی پلان  (اولین نماینده خانه هوشمند Control4 آمریکا در خاورمیانه)، با بیش از یک دهه سابقۀ درخشان در طراحی و پیاده سازی انواع سیستم های هوشمند در خانه ها، هتل ها، ویلاها و… آماده‌اند تا با بررسی نیازها و بودجه شما، بهترین راه‌حل‌ها را با شیشه های هوشمند به شما ارائه دهند.

نیاز به مشاوره تخصصی و تخمین هزینه شیشه‌های هوشمند دارید؟

لطفا برای استعلام هزینه با ما تماس بگیرید یا فرم مشاوره را پر کنید. در کمتر از دو ساعت پروژه شما قیمت گذاری شده و کارشناسان فروش جهت ارائه پیش فاکتور با شما در تماس خواهند بود.

شماره تماس پشتیبانی (ساعات اداری): ۰۲۱۲۶۶۵۲۳۴۲ و ۰۲۱۲۶۶۵۲۳۴۶

منبع:

smartglasscountry

gauzy

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
×

خانه هوشمند Control4

در صورت نیاز به مشاوره، از طریق واتس اپ با کارشناسان پشتیبانی در ارتباط باشید.

×