خانه هوشمند بی سیم یا وایرلس (Wireless) و خانه هوشمند با سیم (Wired)، ۲ نوع مختلف هوشمند سازی ساختمان هستند. با اینکه هر دو روش از فناوری IOT برای راحتتر کردن امور، کنترل و مدیریت دستگاهها و ایمنتر کردن ساختمانها استفاده میکنند، اما هر کدام مزایا و معایبی نیز دارند که باید پیش از هوشمند سازی بر آنها واقف شوید.
ما در این مقاله سعی داریم به مقایسه خانه هوشمند بی سیم و با سیم بپردازیم تا شما راحتتر بتوانید سیستم مناسب را برای هوشمند سازی ساختمان خود، انتخاب کنید.
فهرست مطالب
- خانه هوشمند بی سیم (وایرلس) چیست؟
- سیستم هوشمند بی سیم چگونه کار میکند؟
- خانه هوشمند با سیم چیست؟
- بین اتوماسیون خانگی باسیم و بی سیم کدام را انتخاب کنید؟
- راهنمای انتخاب خانه هوشمند بی سیم یا با سیم
- سوالات متداول
- مشاوره «رایگان» خدمات هوشمند سازی
خانه هوشمند بی سیم (وایرلس) چیست؟
در خانه هوشمند بی سیم دستگاه ها و تجهیزات از طریق فناوری های بی سیم مانند Wi-Fi، بلوتوث، ZigBee یا Z-Wave به واحد مرکزی متصل می شوند و تنها کنترل کننده مرکزی است که از طریق کابل به سیستم وصل میشود.
این فناوری ها از امواج رادیویی برای انتقال داده بین دستگاه ها استفاده می کنند. به همین دلیل دستگاهها باید ماژول ها یا آداپتورهای مناسبی داشته باشند.
سیستم هوشمند بی سیم چگونه کار میکند؟
هوشمند سازی خانه بی سیم به کار ساختمانی پیچیده ای برای سیم کشی نیاز ندارد و دارای پیکربندی و نصب ساده است.
این سیستم می تواند در دو حالت کار کند:
- با استفاده از یک واحد مرکزی مستقل: در این حالت دستگاه ها از طریق یک شبکه بی سیم اختصاصی ارتباط برقرار می کنند.
- اتصال مستقیم به روتر خانگی: در حالت دوم دستگاه ها به روتر موجود متصل می شوند و امکان کنترل از راه دور از طریق تلفن های هوشمند یا تبلت ها را فراهم می کنند.
لطفا ویدیو زیر را مشاهده کنید تا با عملکرد سیستم روشنایی هوشمند برند Control4 که قابلیت هوشمندسازی سیمی و بی سیم را توامان دارد؛ آشنا شوید:
مزایای خانه هوشمند بي سيم
- انعطاف پذیری بیشتر: دستگاه های بی سیم قابل حمل هستند و به راحتی تغییر یا گسترش می یابند و امکان تغییر یا افزودن دستگاه یا عملکرد جدید به سیستم را در هر زمان فراهم می کنند.
- بدون نیاز به سیم کشی وسیع و تخریب ساختمان: سیستم اتوماسیون خانگی بیسیم، دخالت بسیار اندکی در تابلو برق و ساختمان دارد. به همین دلیل حتی خانه های ساخته شده نیز بدون تخریب و دستکاری زیاد میتوانند هوشمند شوند.
معایب خانه هوشمند بي سيم
- قابل اعتماد بودن کمتر: ممکن است امواج رادیویی تحت تاثیر مانع (دیوار و…)، فاصله یا امواج سایر دستگاه ها قرار گیرند و دچار تداخل یا افت سیگنال شوند. در نتیجه عملکرد دستگاهها دچار اختلال شود. البته احتمال این رخداد در تجهیزات بی سیم برند Control 4 تقریبا غیرممکن است.
- امنیت ضعیفتر: این امکان وجود دارد که امواج رادیویی توسط افراد غیرمجاز رهگیری شده و اطلاعات شما افشا شود. این موضوع به مثابه نقض حریم خصوصی است.
همچنین در یک خانه هوشمند، هر چه تعداد دستگاه های متصل به اینترنت بیشتر باشد، فرصت بیشتری برای مجرمین برای نفوذ به شبکه و دستگاه های پر از داده به وجود میآید.
بهتر است بخوانید: انواع پروتکل های خانه هوشمند؛ معرفی ۱۳ پروتکل سیمی و بی سیم استاندارد
هزینه هوشمند سازی ساختمان
شرکت پلان به عنوان اولین نماینده رسمی برند آمریکایی Control4 در خاورمیانه و با بیش از ۱۵ سال تجربه در حوزه خدمات هوشمندسازی ساختمان، کاملترین راهحلهای هوشمندسازی با سیم و سیمی را ارائه دهد.
لطفا برای استعلام هزینه با ما تماس بگیرید یا فرم مشاوره را پر کنید. در کمتر از دو ساعت پروژه شما قیمت گذاری شده و کارشناسان فروش جهت ارائه پیش فاکتور با شما در تماس خواهند بود.
شماره تماس پشتیبانی (ساعات اداری): ۰۲۱۲۶۶۵۲۳۴۲ و ۰۲۱۲۶۶۵۲۳۴۶
خانه هوشمند بیسیم (نحوه افزایش امنیت)
در عصر حاضر و با پیشرفت تکنولوژی، نمیتوان به خاطر ترس از امنیت سایبری، از اینترنت و دستگاههای هوشمند استفاده نکنیم.
پس راه حل در افزایش امنیت است. شما با رعایت نکات زیر میتوانید امنیت داده های شخصی و حریم خصوصی خود را حفظ کنید:
۱.شبکه Wi-Fi خود را ایمن کنید
برای حفظ امنیت شبکه Wi-Fi خود، از رمز عبور قوی و منحصر به فرد استفاده کنید و رمز عبور پیش فرض روتر را تغییر دهید.
۲. برای دستگاههای مختلف رمز تکراری انتخاب نکنید
اطمینان حاصل کنید که تمام پسوردها برای حساب کاربری و دستگاهها قوی و غیر تکراری هستند.
پسوردها را ۱۲ کاراکتری و با ترکیبی از حروف بزرگ و کوچک، نمادها و اعداد انتخاب کنید.
۳. احراز هویت چند عاملی را فعال کنید
برای سیستم هوشمند خانه خود، احراز هویت چند مرحلهای . در صورت امکان اثر انگشتی تعبیه کنید.
۴. دستگاه های خود را به طور مرتب به روز کنید.
برای ایمن نگه داشتن دستگاههای هوشمند خود، بهروزرسانیهای نرمافزاری را بهطور مرتب نصب کنید و آپدیت خودکار را فعال کنید.
۵. شبکه خود را کنترل و ایمن کنید
برای حفظ امنیت شبکه خانگی، روتر خود را با تغییر رمز عبور، انتخاب نام مناسب، فعال کردن رمزگذاری و ایجاد شبکه مهمان برای دستگاههای IoT ایمن کنید.
۶. نرم افزار امنیتی جامعی نصب کنید
با استفاده از راه حلها و نرمافزارهای امنیتی مناسب، از شبکه و دستگاههای خانه هوشمند خود در برابر تهدیدات آنلاین محافظت کنید.
درخانه هوشمند وایرلس اگر اینترنت قطع شود چه اتفاقی می افتد؟
اکثر سیستم های اتوماسیون خانگی بی سیم (وایرلس) به گونه ای طراحی شده اند که حتی بدون اتصال به اینترنت کار کنند، یا حداقل عملکردهای ضروریشان حفظ شود.
این سیستم ها بر اساس برقراری ارتباط بین دستگاه ها و واحد کنترل کننده مرکزی (هاب) کار می کنند و به اینترنت نیاز ندارند. اما موارد زیر چون به اتصال خارجی نیاز دارند، در صورت قطعی اینترنت کار نمیکنند:
- کنترل دستگاه ها از راه دور از طریق گوشی هوشمند یا تبلت
- ادغام اطلاعات خانه با سرویس های ابری
- به روز رسانی نرم افزار و سیستم عامل دستگاه ها
یک خبرخوب: سیستم اتوماسیون خانگی Control4 دارای ویژگی Stand Alone است. یعنی خانههایی که با برند آمریکایی Control4 هوشمند میشوند، امکان استفاده همزمان از سیستم سنتی و هوشمند را دارند. پس اگر اینترنت قطع شود و یا کنترل کننده مرکزی به هر دلیلی از سیستم خارج شود شما میتوانید به زندگی عادی خود ادامه دهید و خللی در انجام امور ضروری خود نخواهید داشت.
برای آشنایی با تمام امکانات خانه هوشمند Control4 لطفا ویدیو زیر را مشاهده کنید:
خانه هوشمند با سیم چیست؟
در یک خانه هوشمند با سیم، تمام تجهیزات از طریق کابل به یکدیگر و همچنین کنترل کننده مرکزی وصل می شوند.
این کابل ها بسته به تکنولوژی ارتباطی مورد استفاده، می توانند از انواع مختلفی مانند باس، خط برق یا اترنت باشند.
در یک سیستم سیمی، سنسورها، کلیدها و سایر وسایل از طریق کابل های شبکه به هم متصل میشوند تا امکان کنترل و اتوماسیون مرکزی را فراهم کنند.
هوشمند سازی ساختمان با سیم چگونه است؟
هوشمند سازی خانه به روش با سیم نیازمند طراحی دقیق و نصب حرفه ای است. این روش اغلب شامل کارهای ساختمانی برای عبور دادن کابل ها از داخل دیوارهای خانه می شود.
همچنین هوشمند سازی خانه به روش با سیم، یک روش ایده آل برای بناهایی است که در حال ساخت و ساز یا بازسازی هستند. چرا که میتوان سیستم را همزمان با سیم کشی ساختمان، اجرا کرد.
مزایای خانه هوشمند با سیم
- قابل اعتماد بودن بیشتر: کابل ها ارتباط پایدار و امن بین دستگاه ها را بدون تداخل یا افت سیگنال تضمین می کنند.
- امنیت بیشتر: دستکاری یا رهگیری کابل ها برای افراد غیرمجاز دشوارتر است و از این رو محافظت بیشتری برای داده ها و حریم خصوصی فراهم می شود.
معایب خانه هوشمند با سیم
ملاحظاتی که هنگام در نظر گرفتن نصب سیستم با سیم باید در نظر بگیرید:
- نصب پیچیده: سیم کشی در سیستم با سیم می تواند پیچیده باشد و ممکن است نیاز به دخالت و تخریب زیاد در ساختمان شود.
- انعطاف پذیری محدود: کابل ها ثابت هستند و تغییر یا گسترش آنها برای افزودن دستگاه یا عملکرد جدید به سیستم دشوار است. این یعنی همه تصمیم گیری ها درباره هوشمند کردن بخش های مختلف پروژه باید همان ابتدا انجام شود و امکان تغییر در آینده، یا وجود ندارد یا بسیار سخت و پرهزینه است.
بین اتوماسیون خانگی باسیم و بی سیم کدام را انتخاب کنید؟
تصمیم بین خانه هوشمند بیسیم و باسیم به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- نیازها: اتوماسیونها و دستگاه هایی را که می خواهید از طریق سیستم اتوماسیون خانگی کنترل و مدیریت کنید، از نظر تعداد، نوع و عملکرد در نظر بگیرید.
- بودجه: هزینه ای را که میتوانید برای اجرا، نگهداری و بروزرسانی سیستم در آینده صرف کنید، ارزیابی نمایید.
- موقعیت: در ساختمانهای در حال ساخت، هوشمند سازی با سیم راحتتر است اما در ساختمانهای ساخته شده، اجرای سیستم بی سیم بیشتر توصیه میشود چرا که برای سیم کشی محدودیت هایی وجود دارد.
راهنمای انتخاب خانه هوشمند بی سیم یا با سیم
به طور کلی با پیشرفت تکنولوژیِ تجهیزات بی سیم و راه حل هایی که هر روز بر تعداد آنها اضافه می شود، اگر از تجهیزات استاندارد استفاده کنید می توانید با خیال راحت از تجهیزات بی سیم استفاده کنید.
اما از آنجا که هزینه های اجرای یک خانه هوشمند بي سيم استاندارد، بیشتر از سیم کشی است و پایداری محصولات سیمی بالاتر است، اگر پروژه مورد نظرتان یک ساختمان در حال ساخت است و امکان سیم کشی وجود دارد برای استفاده از سیستم بی سیم عجله نکنید.
همچنین، هنگامی که شما با انتقال حجم زیادی از داده سر و کار دارید، سیم کشی یک ارتباط با ثبات تر است.
مثلا دوربین مدار بسته و تلویزیون دو بخش مهم در یک خانه هوشمند هستند که بهتر است در شبکه های سیمی نگه داشته شوند، زیرا نرخ داده ها برای هر دو این بخش ها بسیار بالا است. از آن جایی که سیستم های با سیم نمی توانند به خوبی سیستم های بی سیم جمع و جور شوند، سیستم های بی سیم در موقعیت های بحرانی بهترین راه حل هستند.
نکته آخر اینکه: حتی در خانه هوشمند بی سیم نیز، باید سیم بکشید!
حتی اگر تصمیم گرفتید که مثلا پرده برقی را بصورت بی سیم کنترل کنید یادتان باشد که شما فقط برای انتقال داده از تکنولوژی بی سیم استفاده می کنید پس برای تامین انرژی موتور پرده برقی سیم کشی فراموش نشود.
سوالات متداول
آیا استفاده از فناوری بی سیم (Wireless) در تجهیزات خانه هوشمند تداخل ایجاد می کند؟
چیزی در حدود ۲۰ سال پیش پاسخ به این سوال بله بود، اما الان خیر! ولی با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی شرایط تغییر کرده است. از آنجایی که امروزه به صورت همزمان از تکنولوژی های مختلفی مثل مدولاسیون دیجیتال، رمزگذاری، پایه های فرکانسی مختلف، مشخص بودن مبدا و مقصد و استانداردهای جهانی IEEE استفاده می شود، در جواب این سوال می توان گفت؛ تقریبا خیر!
اگر چه این نکته را نباید از نظر دور داشت که همه برند ها به این فناوری های جدید مجهز نیستند. اما خوشبختانه برند Control4، خیال شما را از ایجاد هر گونه اختلال در سیستم بیسیم راحت میکند.
آیا انتقال داده به صورت بی سیم در سیستم هوشمند Control4، امن و رمزگذاری شده است؟
بله. در گذشته برای ارسال دستور به صورت بی سیم از کدهای ثابت و مدولاسیون های ساده استفاده می شد که به سادگی هک میشدند. اما در سیستم بی سیم Control4 به جای استفاده از کدهای ثابت، هر بار الگوریتم های خاصی استفاده می شود. از طرفی پروتکلهای استانداردی که در سیستمهای هوشمند بی سیم و با سیم وجود دارد، امکان هک آنها را نزدیک به صفر کرده است.
برد پروتکل های بی سیم مورد استفاده در خانه هوشمند Control4 چقدر است؟
پروتکل بی سیم زیگبی (ZigBee) که در بیشتر دستگاه های سیستم خانه هوشمند Control4 به کار رفته است، در حدود ۸ تا ۱۰ متر برد دارد. علت کم بودن برد این پروتکل کم مصرف و بهینه بودن آن است. اما آیا پایین بودن برد اولیه در این سیستم برای پروژه های بزرگ مشکلی ایجاد نمی کند؟ جواب این سوال ساده است؛ خیر.
از آنجایی که زیگبی از شبکه مش پشتیبانی می کند، کم بودن پهنای باند آن نه تنها یک ایراد نیست، بلکه در افزایش سرعت این پروتکل یک مزیت محسوب می شود. با این حساب کافیست در یک پروژه بزرگ از چند گره (node) زیگبی استفاده شود تا این nodeها پیام را برای سایرین تکرار کنند.
مشاوره «رایگان» خدمات هوشمند سازی
اگر مردد هستید که کدام روش هوشمند سازی خانه برای شما مناسبتر است لطفا بودجه و نیازمندیهای پروژه خود را با کارشناسان ما مطرح کنید تا هم مشاوره رایگان بگیرید و هم در کمتر از دو ساعت پروژهتان قیمت گذاری شده و پیش فاکتور دریافت نمایید.
شماره تماس پشتیبانی (ساعات اداری): ۰۲۱۲۶۶۵۲۳۴۲ و ۰۲۱۲۶۶۵۲۳۴۶
منبع: Maiortvlift